Mökkeilyä, hellettä, pitkään nukuttuja aamuja ja ystäviä – niistä oli kesäloma tehty

Se on kiitollisuuden aihe, että edes on kesäloma, palkallinen sellainen. Kesäloma tulee aina tarpeeseen, niin myös tänä vuonna.

Kesälomani alkoi tänä vuonna melko samoihin aikoihin kuin muutamana aiempana vuonna eli kesäkuun puolessa välissä. Olin henkisesti kelien puolesta varautunut sellaiseen ”perus” kesäkuun meininkiin eli alle 20 astetta lämmintä, tuulta ja vettä. Tänä vuonna sainkin yllättyä positiivisesti, kun lämpö helli koko kesäkuun.

Kesäloman aloitus ja lopetus keskellä viikkoa, lisäksi pari päivää aikaa itselle

Ensimmäinen kesälomapäiväni oli torstai. Tein tänä vuonna ensimmäistä kertaa niin, että lomani sekä alkoi että loppui keskellä viikkoa. Näin ennen lomaa ei tarvinnut ”kituuttaa” sitä pitkää viiden päivän työviikkoa ja lomalta paluun jälkeen sama homma. Pehmeämpi laskeutuminen lomaan ja pehmeämpi paluu takaisin työrytmiin.

Sain jo ennen lomaa olleella kokonaisella työviikolla suurimman osan to do -hommista tehtyä, laitettua poissaoloviestin sähköpostiin ja sijaistukset eri ohjelmiin. Lomaa edeltäneet kolme työpäivää olivat suhteellisen leppoisia ja ensimmäistä kertaa varmaan ikinä jäin kesälomalle ilman sitä hirveää ”lomanalkamisstressiä”. Pystyin luottamaan, että lomani aikana hommat hoituvat muiden tiimiläisteni käsissä.

Lue myös: Yle uutiset – Työterveyspsykologin vinkit lomaan: Aloita loma keskellä viikkoa ja vältä nämä virheet

Aiempina kesälomina olen myös ensimmäisinä päivinä kokenut ”pienimuotoisen romahduksen”, kun paineet ja stressi hellittävät. Tämähän on sitten kotona näkynyt kireytenä ja isona väsymyksenä. Heijastunut toki koko perheeseen. Tänä vuonna pojat olivatkin vielä silloin torstaina ja perjantaina päiväkodissa sekä koulun järjestämässä kesäkerhossa (tämä kesäkerho oli muuten ihan huippu!).

Heti torstaina aamusta hyppäsin pyörän selkään ja itseni ylittäen kävin tekemässä 40 kilometrin pyörälenkin. Tämä oli siis oma henkilökohtainen ennätykseni. Olin Spotifyyn tehnyt itselleni ”kesälomamusiikkilistan”, jota kuunnellen kilometrit rullasivat kuin lähes itsestään. Jotenkin tämä liikuntasuoritus oli sellainen kunnon nollaus ja siirtymäriitti töistä lomaan. Aikaisemmassa elämässä nollaus suoritettiin ryyppäämällä, joten parempaan (ja terveellisempään) suuntaan on niistä ajoista menty 😀

Näiden parin päivän ansiosta perinteistä ”romahdusta” ei tullut ja saimme poikien kanssa aloittaa loman ihan oikeasti paremmissa lomatunnelmissa. Heti perjantaina suuntasimmekin mökille.

Puolet lomasta mökkeilyä, hellekeleistä nauttien

Edellisessä postauksessani jo kerroinkin, miten perheemme hurahti mökkeilyyn koronakevään jälkeen. Kesäkuun loppuun mennessä olimme olleet mökillä enemmän kuin mitä normaalikesän aikana (esimerkiksi viime kesänä kaksi viikonloppua).

Neljän viikon kesälomastani olimme noin kaksi viikkoa mökillä. Miten helppoa ja ihanaa siellä olikaan olla lämpöisillä keleillä. Päivät täyttyivät mökkielämän omasta rytmistä ja aika kului kuin siivillä. Pojat vuorottelivat jokivedessä räpiköinnin ja paljun väliä. Iltaisin poikien mentyä nukkumaan me aikuiset nautimme auringonlaskuista, paljuilusta ja saunomisesta. Miten ihanaa oli myös pulahtaa jokeen kellon ollessa kaksitoista yöllä eikä kuitenkaan ollut täysin pimeää. Oikein semmonen Suomen KESÄ -meininki tiedättekö 🙂

Strömforsin Ruukki, Ruotsinpyhtäällä

Kävimme myös veneilemässä sekä pyörähdimme läheisessä Strömforsin Ruukin kylässä, Ruotsinpyhtäällä. Siellä on muuten niin kaunista, että vahva suositus varsinkin Kotkan, Kouvolan ja pääkaupunkiseudun asukkaille, että ehdottomasti kannattaa kesällä käydä ihailemassa paikkaa! Jos ei tänä kesänä, niin toivottavasti ensi kesänä sitten 🙂

Mökkeily on ollut tänä vuonna helpompaa ja rennompaa poikien ollessa nyt isompia versus vauva- ja taaperoiät. He keksivät keskenään mielekästä puuhaa ja ovat omatoimisempia, vaikkei toki niiltä nahisteluilta ja ärjypyllyiltäkään vältytty, niin lasten kuin itsenikään toimesta. Saattoi ehkä muutaman kerran joella kajahtaa…

Nyt onkin muutaman viikon tauko mökkeilyssä, koska viikonlopuissa on ollut ja tulee olemaan muita menoja, mutta jospa taas joksikin viikonlopuksi mökille vielä päästäisiin (ois kiva!).

Pitkään nukuttuja aamuja ja ystävien treffailua

Meidän kesäloma otti melko äkkiä sellaisen lomarytmin. Itse tykkäsin iltaisin valvoa myöhempään ja aamuisin nukuimme poikien kanssa klo 8-9 asti. Kotona ja mökillä ollessamme meillä oli hitaat aamut eikä kiirettä mihinkään.

Se aika, mitä ei oltu mökillä, käytimme poikien kanssa melko tehokkaasti olemalla sosiaalisia. Treffasimme monien kuukausien tauon jälkeen ystäviämme. Pisin kahvittelutauko kerkesi venymään jopa 8 kuukauden pituiseksi, mutta niin ne vain aikuisten jutut ja lasten leikit ”jatkuivat siitä, mihin olivat jääneetkin”.

Niin mökillä oleminen kuin tämä ystävien tapaaminen ovat saaneet elämän tuntumaan normaalimmalta koronakevään jälkeen, vaikka toki se takaraivossa koko ajan jyskyttää: ”Pese käsiä, muista turvavälit, yski ja aivasta hihaan, ei sairaana mihinkään!”.

Loman jälkeen kesä ja etätyöt jatkuvat

Lomani jälkeen jatkan enempi vähempi kotona etätöissä siihen asti, kunnes tokaluokkalaisemme lähtee taas kouluun ja toivottavasti koulu pääsee alkamaan lähiopetuksessa.

Koululaisellemme tehdään myös pieni päiväkirurginen operaatio ensi viikon aikana, joten senkin puolesta hyvä, että toipilaan hoitaminen kotona menee samalla kuin töidenkin tekeminen (onneksi tätä lapset kotona + työnteko tuli harjoiteltua jo keväällä 😀 ).

Kesäkään ei toki lopu lomani loppumiseen ja toivonkin, että arki-illoissa onnistuisi jatkamaan sitä kesäfiilistä. Iltaisin kerkeää vielä ulkoilemaan, käymään puistoissa, jätskillä ja tavata ihmisiä. Toki riippuen ihan omista voimavaroista, että mitä jaksaa töiden jälkeen ja mitä ei. Viikonlopuissa on luvassa kesäistä juhlahumua ja onhan se jo muutamana aiempana vuonna huomattu, että kesä jatkuu pitkälle elokuuhun 🙂

Edelleen olen kiitollinen siitä, että me suomalaiset saamme nauttia nyt edes vähän normaalimmasta kesästä. Toki ilmat voisivat hieman taas lämmetä… 😀

Mutta yhteenvetona, tämä kesäloma oli kiva. Se tuli tarpeeseen, se teki tehtävänsä ja sen muistoja vaalitaan sydämessa pitkään <3 Nyt jatketaan muiden kesämuistojen luomista.

Rakkaudella Henna

5

Be the first to reply

Vastaa