Arjen voimavarat syksyn puskiessa päälle

Syksyn (ja yhden ”pikku” virustaudin) puskiessa päälle on entistä tärkeämpää löytää arjesta niitä voimavaroja.

Kun syksy ja case K painavat päälle yhä isommin, on lähes pakko saada oma ”selviytymismood” päälle. Mihinkään syvään suohon en todellakaan haluaisi nyt upota, koska sieltä käsin moni asia on niin paljon hankalampaa ja elämä on kieltämättä raskaampaa.

Olen onneksi viime vuosien aikana löytänyt muutamia keinoja, joiden avulla pidän itsestäni ja jaksamisestani huolta.

Osa näistä asioista on jopa vaatinut tietynlaista opettelua ja sen armollisuuden tajuamista. Ei arjen voimavaroja voi suorittaa. Silloinhan ne eivät anna voimaa, vaan vievät sitä. Se ei kuitenkaan ole arjen voimavarojen tarkoitus.

Arjen voimavarat juuri nyt

Kun aloin näitä voimavarojani miettimään, on niitä ilahduttavan paljon. Loppujen lopuksi pieniä asioita, mutta niin iso merkitys hyvinvoinnilleni.

Kerron tässä kuusi itselleni tärkeää voimavaraa, lopuista varmaan saisi toisenkin postauksen 😁

1. Liikunta. Eri muodoissa. Lihaskunto, pyöräily, kävely, hölkkä… Enemmän toki olisi hyvä olla myös venyttelyä ja liikkuvuutta, mutta näillä nyt mennään. Tuntuvat mielekkäimmiltä itselleni tällä hetkellä.

Joogaa kokeilin alkuvuodesta muutamia kertoja ja se oli ihanaa! Valitettavasti en ole saanut aikaiseksi mentyä uudelleen tunneille asti ja omissa oloissa en saa sitäkään vähää aikaiseksi 😁

2. Ulkoilu. Raikas ilma! Auringonsäteet on ihana päästä hyödyntämään varsinkin näin syksyllä, mutta ei se pimeys ja vesisadekaan huono ole! Siinäkin on oma tunnelmansa ja oikeanlaisten varusteiden kanssa syyssateet ei paljon haittaa. Toki se oma fiiliskin vaikuttaa.

Tärkeintä on, ettei koko päivää kökkisi pelkästään sisätiloissa. Jo pienikin happihyppely auttaa. Kunhan saa hengittää raikasta ulkoilmaa. Jos vielä pääsee ihan luontoon, esimerkiksi metsään tai veden äärelle, aina vain parempi!

3. Lepo. On hyvä olla iltoja arjessakin, kun vaan rötvää sohvannurkassa tekemättä koko ajan jotain. Viikonloppuisin ottaa aikaa päikkäreille ja iltaisin käy suht ajoissa nukkumaan. Kotityöt ja työt kun eivät tekemällä lopu, joten se itselle annettava lepo on todella tärkeää.

On myös tärkeää mahdollistaa itselleen niitä niin sanotusti ”tylsiä hetkiä”, koska niissä hetkissä sitä antaa aikaa ja huomiota erilaisille tunteilleen sekä ajatuksilleen. Voi paremmin saada tietää, mitä itselle kuuluu. Niin kuin oikeasti. Lisäksi tylsät hetket ruokkivat luovuutta ja mielikuvitusta.

4. Läheiset ihmiset, joihin vahvasti liittyy yhteydenpito, asioiden ja ajatusten purkaminen, huumorintaju, yhdessä kulkeminen. Osan kanssa ollaan fyysisesti ja henkisesti lähellä, osan kanssa fyysisesti etäällä, mutta henkisesti läsnä. Ne omat, rakkaat turvaihmiset, joihin sisältyy perhe ja läheiset ystävät.

Näin koronan tuoman etätyöskentelyn aikana on myös tärkeää pitää yhteyttä omiin työkavereihin ja päästä heidänkin kanssaan puhumaan muista kuin pelkästään työasioista. Yhdessä nauraminen ja vitsien heittäminen piristää etätyöpäiviäkin.

5. Ravinto. Oleellinen asia omassa jaksamisessani. Riittävästi ja itselleni sopivaa ravintoa, niin koneistossa on virtaa. Oma ”ruokaympyräni” sisältää myös herkkuja kohtuudella, mutta tärkeintä on syödä päivän aikana säännöllisesti ja pitää huoli, ettei koko päivä mene esimerkiksi pelkästään tyyliin pizza- ja herkkulinjalla. Tämä ainakin itselleni kostautuu mahakipuna ja turvotuksena 😁

6. Positiivisten asioiden löytäminen. Vaikka mulla oikeasti on niitä todella huonoja päiviä ja jopa viikkoja (jotka eivät ”isolle yleisölle” näy), jolloin olen alamaissa, ärtynyt, itkuinen enkä ajattele itsestäni kovinkaan kauniisti, löydän kuitenkin monista asioista hyviä puolia.

Olen huomannut, että monet joskus aiemmin minua ärsyttäneet, ne jotkut pienet ärsytyksen aiheet eivät enää saa mulle aikaan sitä ärsytystä isossa mittakaavassa. Pääsen nopeammin siitä ärsytyksestä yli, mutta näiden tilalle on tullut tiettyä turhautumista ja kapinahenkeä monia muita asioita kohtaan.

Silti. Lähes aina löytyy myös niitä hyviä puolia, hyviä asioita. Joskus purnaan asioista huolella, mutta vastapainoksi luon ympärilleni myös rauhaa ja tsemppihenkeä. Löydän ympäriltäni paljon hyvää, kaikesta huolimatta. Tämä on yksi niistä asioista, joita en halua itseltäni menettää ja kadottaa.

Siksikin on tärkeää pitää itsestään huolta.

Näiden voimavarojen avulla siis kohti kaamosta!

Rakkaudella Henna

3

Be the first to reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.